måndag 31 mars 2014

Blåsippor

Alla vet ju hur en blåsippa ser ut. Många vill fånga de vackra små sipporna som med sina sköra stjälkar sticker upp sina knoppar ur jorden tidigt, tidigt på våren.

Jag utmanade mig själv att fota Blåsipporna på ett sätt som sticker ut lite. Som får mig att känna "the wow factor" framför datorn, lite mer konstnärligt.

Jag fotade mina blåsippor underifrån, överifrån, från sidan, i motljus, sidoljus, i moln och sol.  Jag kröp på mage runt i skogen och letade efter blommor att fotografera. Jag har ett macroobjektiv, 105mm i fullformat, och jag använde en stor bländare, typ 2,8- 3,2. Ett inslag av experimenterande finns ju också med i bilden; fota utvärdera, fota utvärdera, aha blev det såhär, då kan jag pröva på ett liknande sätt för att få andra effekter...

Det jag som gör en bild harmonisk är skärpan, som måste ligga på rätt ställe, bakrunden måste vara harmonisk, ljuset precis rätt, linjerna måste bli bra, bilden ska vara vacker att titta på... Komihåg att en blåsippa ju är max 5cm hög. Det är det som gör det så roligt! Allt det där ska klaffa i ögonblicket jag trycker på knappen.  I ärlighetens namn ska väl erkännas att en och annan blomma blev mosad under mina äventyr där i skogsbacken, men jag hoppas att de repar sig.

Det ska också tilläggas att jag inte "photoshoppar" mina bilder. Knappt ens alls. Jag föredrar att sätta bilden i kameran.

Såhär blev det.









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar