tisdag 11 augusti 2015

Påfågelöga

Visst är den vacker!

Dessa skönheter hittade jag på en obrukad kolonilott där det nu bara växer tistlar. Påfågelögat gillar områden med många tistlar koncentrerat på liten yta, och det var det ju verkligen här.
Utan att jag ens förstod hur det gick till har jag nu blivit ett fjärilsfan!

Det började på semestern och har bara fortsatt. Det finns så många arter och de är så vackra.
Dessutom är det så spännande med själva "jakten" det är inte helt lätt att smyga sig så nära så att man får riktigt bra bilder utan att de flyger iväg. Jag har upptäckt att vissa arter är "harigare" än andra och därför blir de ju extra spännande att fota.

Dessa var ganska orädda. Jag stod ungefär 50cm ifrån.




Svensk Orkidé


Det är ju något alldeles speciellt att hitta orkiéer ute i den svenska naturen. Det finns nästan 50 olika arter, och vissa är mer sällsynta än andra. Likväl är det en sån otroligt häftig upplevelse att se dem tycker jag. 

Just den här sorten heter Jungfru Maries nycklar och är ganska "vanlig", och känns särskilt igen på de flikiga bladen med gråbruna prickar på. Den växer ofta på fuktig 'ängs och skogsmark. Den blir ca 40cm hög och blommorna bildar som antingen växer i bredd eller i mer spetsig utformning, Den kan vara både rosa och vit. 

Jag råkade dyka på ett helt hav av orkidéer på Gotland för några år sen och efter det var intresset väckt på allvar. Jag hoppas nu att kunna fota fler orkidér framöver. 

Alla svenska orkidér är fridlysta och man får inte gräva upp dem och flytta på dem eller plocka dem. Det är ett artskyddsbrott och är straffbart! Orkidéer är starkt bundna till den plats de växer på både genom att vara beroende av jordmån, men även att de är beroende av en viss sorts svamp. (Källa: www.naturvardsverket.se) därför är det ingen poäng att gräva upp dem och försöka få dem att trivas i den egna trädgården tex. 

Tyvärr finns det vissa människor som tycker det är ok att gräva upp, samla in och sälja våra vackra orkiéer ev till utlandet. Hoppas att vi med gemensamma krafter kan motverka det. Annars riskerar dem att utrotas.

Jag har rapporterat in mina fynd till länsstyrelsen i Västmanlands län där jag hittade denna vackra blomma och jag tänker också rapportera in den till Artportalen som finansieras av naturvårdsverket. Det känna bra att vara med och skydda vår svenska natur tycker jag.